ренегат
ВІРОВІДСТУ?ПНИК (людина, що в?дреклася в?д своєї в?ри, рел?г?ї), ВІДСТУ?ПНИК, БОГОВІДСТУ?ПНИК, РЕНЕГА?Т, ДИСИДЕ?НТ, ПЕРЕ?ВЕРТЕНЬ, НЕДО?ВІРОК (той, хто зр?кшись своєї в?ри, прийняв ?ншу); ЄРЕТИ?К (людина, що в?д?йшла в?д догм пан?вної рел?г?ї). Б?скуп казав дал?:
- І ще тут, на земл?, зазнаєте ви прообразу пекельних мук, уготованих дияволов? ? ангелам його разом зо вс?ма в?ров?дступниками (З. Тулуб); [Диякон:] В?дступника не прийме церква вдруге (Леся Українка); До Римської церкви належала чимала частина сусп?льства, ? н?як? заходи братства не могли тод? ан?
знищити ренегата, ан? нав?ть витиснути з цеху, чи то з купецьких лав (З. Тулуб); Зам?сть терпимост? до дисидент?в ?нтереси країни твердо висунули на порядок денний рел?г?йну ун?ю (І. Ле); Як т?льки ксьондзи затягли його до костьолу, та в?н став перевертнем ? почав запоб?гать ласки в пан?в, то пани
зараз посадили його за л?сничого в д?бров? (І. Нечуй-Левицький); Милували [ляхи] т?льки тих, хто покинув батьк?вську в?ру ? зробився католиком. Моя ж?нка, троє син?в ? дв? дочки не схот?ли жить недов?рками ? прийняли чесну смерть (О. Стороженко); А я тихо Богу помолюся, Щоб ус? слов'яни стали
добрими братами, І синами сонця правди, І єретиками Отакими, як Констанцький Єретик великий (Т. Шевченко).
ВІДСТУ?ПНИК (той, хто в?дмовився в?д своїх погляд?в, ?деал?в, пол?тичних переконань тощо), РЕНЕГА?Т, ПЕРЕ?ВЕРТЕНЬ, ЗРА?ДНИК, НЕДО?ВІРОК, ПЕРЕБІ?ЖЧИК, ВІДЩЕПЕ?НЕЦЬ, ПЕРЕКИ?НЕЦЬ,
ПЕРЕКИ?НЧИК розм. Іван Франко своїм гострим словом карає, б'є вс?х тих,.. яким т?льки й є одне ?м'я ганебне: боягуз, в?дступник, зрадник (П. Тичина); - Ви знаєте, ренегати й перекинчики завжди бувають лют?шими за звичайних ворог?в (В. Собко); - Вмру, а таки помщуся над ним [Є. Вишневецьким]! Згублю
з св?ту отого катюгу, перевертня, одступника, - гомон?в Кривон?с (І. Нечуй-Левицький); З тим Дум'яком, недов?рком ? анарх?стом, я ледве чи договорюся до чого (І. Франко); Переб?жчики в?д б?льшост? до меншост?; [Наталя:] Намалюй нещадними сатиричними фарбами пики одщепенц?в сусп?льства (І.
Микитенко).
Внимание! сейчас Вы не авторизованы и не можете подавать сообщения как зарегистрированный пользователь.
Чтобы авторизоваться, нажмите на эту ссылку (после авторизации вы вернетесь на
эту же страницу)